rye02
Rotaryjärjestön monipuolisen toiminnan näkyvimpiä muotoja on nuorisovaihto.

Vuosittain yli 8.000 nuorelle tarjoutuu mahdollisuus tutustua vaihto-oppilaana parin viikon, kuukauden tai kokonaisen kouluvuoden ajan hänelle vieraaseen kulttuuriin rotaryjärjestön nuorisovaihdon välityksellä.
Suomen nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 600 suomalaista ja ulkolaista nuorta.

Lue lisää nuorisovaihdosta siirry Suomen Rotaryn nuorisovaihto -sivuille

Kuva: © Rotary International/Monika Lozinska

Kuva: © Rotary International/Monika Lozinska 

Rotarypiirin 1430 vuoden 2015 nuorisovaihtolaiset

2015RotaryVaihto0425013

 

Klubimme vuoden 2008-2009 vaihto-oppilas Hinrich Scwarze

(Vuoden aikana opitulla suomenkielellä kirjoitettu puhe 22.6.2009 Puijon rotaryklubin kokoukseen) 

Herra Presidenti, Eija ja Puijon Rotary Clubi, host-perheet ja minun saksalainen perhe....

Tänään aamulla on minun viimenen aamu Suomessa. Minun vuosi on tällä loppu / ohi. Clubin treffit jälkeen,
minä lähden Kuopiosta, ajan perhen kanssa Helsingin, ja sitten otan yksi lautta kotiin!! Minä en ole vaihto-oppilas enää!!!

Voin vielä muistaa ystävieni ivalliset kommentit kun kerroin heille, että vietän Suomessa yhden vuoden: "Mitä he....tiä, miksi Suomeen? Oikeasti miksi? Siellä on kylmää, pimeää ja sinä näet auringon vain kesällä muutaman viikon ajan. Ja ne puhuvat outoa kieltä. Me emme ymmärrä sinua, miksi Suomi???"

En tiedä vieläkään miksi valitsin Suomeen, mutta se oli yksi parhaita päätöksiä mitä olen koskaan tehnyt. En ole katunut!!! Minä todella rakastan Suomea!!!, vaikka kieli on täynnä ä, ö, y ja kaksois-konsonantteja. Nyt en voisi kuvitellakaan viettäväni vuotta ulkomailla, jossain toisessa massa, kuin Helsingistä etelästä Utsjoelle lappiin pohjoiseen.

Minäkin olen oppinut rakastamaan Suomea. Kun saavuin elokussa, järkytyin, koska lämpötila oli vain 10 astetta ja Saksassa oli vielä 23 astetta... Mutta!! mahtava syysruska, unohtumattomine väreineen, uudet ystävät, uusi ympäristö, minun Rotary-clubi ja isäntä-perheet ydessä oppetivat minua rakastamaan metsiä, sählyn pelaamista ja suomalaista kesämökkiä; saivat minut uskomaan, että Suomi on oikea paikka minulle! Pitkän, kylmän ja pimeän talvin aikana, minä olen opin pelaamaan jääkiekkoa ja katsomaan jääkiekkoa Suomi vastaan Ruotsin, käyttämään kaksia pareja hanskoja päällekkäin ja sen millainen on valkea joulu.

Nyt lämpimät päivät tulevat takaisin, toivon, ja tiedän, että tulen ikävöimään Suomea ja tätä vuotta. On ollut mahtavaa.
KIITOS KAIKILLE KAIKESTA !!!

Hinrich Schwarze